Odlingar

Bönor

Alla bönor förkultiveras dvs de sås i odlingsbrätten under maj månad och när de är ca 10 cm långa och risken för frostnätter upphört planteras de ut på friland i upphöjda rader. Raderna ogräsrensas genom manuell hackning 1 eller 2 gånger och kupas med hjälp av traktor och en enkel potatiskup.

Skörden av bönor görs genom handplockning.  

Gurkfamiljen

Gurka, squash och pumpa förkultiveras och utplanteras under juni månad på odlingsbäddar överdragna med majsstärkelseplast.

Gurka och sommarsquash brukar vara klara för en första skörd i början av augusti för att sedan kunna ge skörd ända fram till det blir frost och kalla nätter. Pumpan är senare och först i mitten av september och en bit in i oktober är den klar för skörd.  

Lök

Gul och rödlök odlar vi genom att sätta sättlök ganska tätt på odlingsbäddar överdragna med majsstärkelseplast. Dessa odlingsbäddar rensas från ogräs några gånger under odlingsäsongen. 

I augusti skördas löken genom att dra upp den för hand och låta den ligga och torka i solen.

Purjolök sås inomhus under marsmånad för att sedan planteras ut på friland i juni. Den kräver att ogräs tas bort och att bli kupad för att växa och bilda långa fina stjälkar.

Skördas under september - november, men kan även övervintra. 

Vitlök odlas genom att på hösten sätta ner vitlöksklyftor som får övervintra och börja växa tidigt på våren, då den så fort jorden reder sig vill bli hackad runt och vill ha näring. Det gäller sedan att hacka och hålla undan ogräset, då trivs vitlöken bra och brukar vara klar för skörd i slutet av juli.   

Majs

Även majsen sås i odlingsbrätten och utplanteras först när risken för frostnätter är över. Plantorna planteras i rader så att det sedan går att kupa upp jord runt dem. För att majsplantorna skall må bra krävs luckring och ogräsrensning och även extra näring under växtsäsongen.

Majsen skördas för hand när kolvarna blivit fullmatade. 

Rotsaker

Rotselleri förkutiveras genom att vi sår de små ljusgroende fröna inomhus i februari månad. Efter att de kommit upp och växt till sig planteras plantorna isär i odlingsbrätten en och en. Plantorna planteras ut på friland i juni då risken för frostnätter är över. Plantorna skall sedan ogräsrensas och hackas runt för att minimera sidorötter på rotklumpen.

Övriga rotsaker som morötter, palsternackor, rödbetor m.fl direktsås på friland. Strax innan uppkomst av grönsaksplantorna flammas såraden med en gasolbrännare för att bränna bort det ogräs som hunnit grott och kommit upp. Därefter hackas och luckras det kontinuerligt mellan såraderna för att hejda ogräsen. När grönsaksplantorna är 5-10 cm gallras och ogräsrensas själva såraden för hand.

Skörden av rotsaker gör vi för hand genom att gräva eller dra upp rötterna.   

 • baddplast.jpeg
 • bnplantering-2.jpg
 • bnplantering.jpg
 • bonplantor.jpeg
 • gurkplantering.jpeg
 • morotsrader.jpeg
 • paprikablomma.jpg
 • paprikakruka.jpg
 • selleriplantor.jpg
 • sellerirader.jpeg
 • squashrad.jpeg