Lammkött

Tjälknöl


1 st 

Fryst lammstek med benet kvar 


Sätt in steken i 80 graders ugnsvärme. Stick in termometern då det är möjligt. Låt temperaturen gå upp till 60-65 grader för rosa kött. Jag tycker det blir bra när jag låter det vara i ugnen under natten ca 12 timmar. Tag ut steken och låt den svalna lite.

 

2 st

Lagerblad krossade

 

Svartpeppar

1,5 msk

Salt

0,5 msk

Socker

1 tsk

Enbär krossade, gärna en enekvist

3-4 kvistar

Rosmarin, Timjan och Basilika

3-4 kvistar

Persilja

4 st

Vitlöksklyftor pressade 

1 st

Lök gul eller scharlotten skivad

1-2 msk

Soja


Blanda alla torra kryddor i en stor kraftig plastpåse (5 liter) och lägg sedan in steken i plastpåsen. Vänd runt påsen så att kryddorna fördelar sig runt om steken. Lägg i övriga kryddor samt lök och vitlök och fördela runt steken. Droppa sedan i sojan i påsen och vänd runt den igen. Ställ kallt i 2-3 dygn. Vänd steken då och då. Tag vara på spadet i påsen då du packar upp steken. Pensla de uppskurna skivorna med lagen då de ska serveras.

Har du inte alla kryddor så byt ut eller gör din egen smaksättning.


 

  • img_1148.jpg