Mathantverksdag vid Målhammar 2013

Mathantverk med Ulrika Brydling

Vi och våra produkter har deltagit på en Mathantverksdag vid Målhammar, där Ulrika Brydling (kock) presenterade 6 olika maträtter gjorda på lokala råvaror och produkter. Det blev verkligen en Smaka på Västmanland aktivitet. Vi hade en del grupparbeten med redovisning. Eldrimnar presenterade sitt arbete och sina framtidsplaner.

Nedan hittar du några av recepten som Ulrika komponerat av lokalproducerade råvaror och produkter. Många av recepten är enkla och kräver inte så mycket tillagning, utan mer att lägga upp rätten dekorativt. Produkter markerade med gult hittar du i vårt produktsortiment.

 

 

Stekt lammlever med syrade rödbetor och Björklövssirap på surdegsbröd

200 gr

Lammlever

 1 dl

Syrade rödbetor

1 st

Äpple

 

Smör

 

Vinäger

 

Honung

 1 dl

Björklövssaft

4 skivor

Surdegsbröd med kummin

 

Salt och peppar

Örter


Skiva lammlever, krydda med salt och peppar. Koka björklövssaften till sirap. Värm syrade rödbetor. Skiva äpplet i 4 stora skivor och stek i smör, vinäger och honung. Stek levern snabbt i smör. Lägg upp bröd, äpple, syrat och lever på tallrik. Ringla över björklövssirapen och servera.

 

Paté, äppelgelé med stjärnanis och kryddsyltad squash på kavring

4 skivor

Kavring alt. surdegsbröd

 

Smör

4 msk

Äppelgelé med stjärnanis

4 msk

Kryddsyltad squash

1 dl

Björklövsssaft

4 skivor

Paté

 

Kryddgrönt


Koka björklövssaften till sirap.
Fördela allt på tallrikar.
Ringla över björklövssirapen.

 

Nakenhavre med squashsallad och fräst ytterlår

400 gr

Nakenhavre alt. vete

 1dl

Squashsallad

2-4 dl

Tomatsås

1 st

Purjolök

400 gr

Ytterlår av nöt

 

Salt o peppar

 

Smör

 

Kryddgrönt


Koka nakenhavren mjuk i vatten eller buljong.
Skiva purjolök och fräs i lite smör.
Häll i god tomatsås, squashsallad och nakenhavre. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt örter.
Strimla köttet och salta och peppra. Stek i smör och servera till nakenhavren.

 

Älggräsgranité med honungsstekt lyxkavring

1 flaska

Älggrässaft

 

Ev lite vatten

 

Lyxkavring

 

Honung

 

Smör

God rapsolja

Örter


Skiva brödet och stek i smör och honung. Frys saften och använd en gaffel att dra fram kristaller. Lägg i glas och toppa med bröd och olja samt örter.

 

  • anrttning.jpeg.jpg
  • fasanpat m gel o kryddsyltad squash.jpeg.jpg
  • frysen lggrssaft.jpeg.jpg
  • gurksmrgs.jpeg.jpg
  • lammlever m syrade grnsaker.jpeg.jpg
  • lammlever m syrade grnsaker 2.jpeg.jpg
  • lggrssaft.jpeg.jpg
  • nakenhavre m squashsallad.jpeg.jpg
  • rdbetor.jpeg.jpg